11 February 2018 Door: Mayke & Gijs — Leestijd: 3 minuten

Belevingsplek op het Hogeland

Zou het dan nu toch echt eindelijk gaan lukken? We zijn wat voorzichtig geworden met juichen, maar we bewegen ons nu toch wel echt in een hele goede richting. Vorig jaar kwamen we in gesprek met Staatsbosbeheer en Rizoem over de Enne Jans Heerd in Maarhuizen. We organiseerden samen de Open Monumentendag wat een groot succes werd. Dus dat smaakte naar meer en gezamenlijk werkten we verder aan een plan voor deze prachtige plek.

En inmiddels hebben we een ondernemingsplan klaar, staan we op het punt om een samenwerkingsovereenkomst te tekenen met Rizoem en Staatsbosbeheer, zijn we in gesprek met allerlei subsidieverstrekkers en… gaan we er misschien binnenkort al wonen!

Met een tekening is het allemaal gestart. Tijdens onze vakantie in de Ardennen droomden we er flink op los. Gijs en ik bekeken deze tekening zojuist en kwamen tot de conclusie dat eigenlijk alles op de Enne Jans Heerd terug komt. We voelen ons helemaal niet zo consequent, maar blijken dat toch best wel te zijn.

En wat is dan eigenlijk het plan daar op het Hogeland? Vanwege de bijzondere ligging en sfeer vraagt deze plek het om gedeeld te worden met het publiek. Alle activiteiten zijn daar op gericht. De Enne Jans Heerd wordt een belevingsplek. Een plek waar je kort of langer kan verblijven en kan genieten van natuur en cultuur. Een plek die inspireert, die prikkelt, waar iets te ontdekken valt, waar het leuk is, waar je kan ronddwalen en kan opladen.

Ons startpunt is natuurlijk cultuur. In de schuur willen we cultuuractiviteiten -en workshops organiseren. De twee prachtige opkamers willen we verbouwen tot gastenkamers. Daarnaast creëren we een koffie -en theeschenkerij waarbij je in de boomgaard kan genieten van een kop koffie of thee met iets lekkers erbij. Elders op de wierde kan je overnachten in bijzondere accommodaties of een sfeervolle tent. Ook kunnen hier de deelnemers van de kunstkampen overnachten. Denk er nog een paar beestjes bij en een aantal andere ondernemers, zoals een meubelmaker en een biologische boer en het plaatje is compleet.

We staan in de startblokken om hier allemaal mee aan de slag te gaan. Maar bouwkundig moet er best het één en ander gebeuren en dat kost natuurlijk allemaal heel veel geld. Het komende jaar staat dus in het teken van de voorbereiding hiervan. Wanneer de samenwerkingsovereenkomst getekend is, kunnen we het echt van de daken schreeuwen. Nu nog even een beetje onder de radar, maar het is te mooi om er niets over te delen.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: