18 December 2019 Door: Mayke & Gijs — Leestijd: 5 minuten

De top 10 van 2019

Met een lang traject als dit is het goed om af en toe even terug te kijken. Soms lijkt het allemaal niet erg op te schieten of begrijp je niet waarom het eigenlijk allemaal zo lang duurt. Gelukkig zitten we niet stil en is er een hoop moois om op terug te kijken. De top 10 van 2019 (in willekeurige volgorde)

1. Het boek ‘de Enne Jans Heerd op Maarhuizen

Het leek ons wel leuk als we hier straks gasten zouden krijgen dat ze wat zouden kunnen lezen over de geschiedenis van de boerderij en de wierde. We vroegen Gijs zijn vader Johan of hij het leuk vond om zich daar eens in te verdiepen. Hij had net een boek geschreven over zijn overgrootvader en inmiddels dus ervaren in het uitkammen van archieven en geschiedschrijvingen. En zo geschiedde, Johan schreef niet een kort informatieblaadje, maar een heus boek dat je gemakkelijk door de rijke geschiedenis van deze plek heen leidt. Diverse gesprekken met oud-eigenaar en boer Duurt de Vries leverden tal van informatie op. Het boek is inmiddels al aan zijn tweede druk toe en is een prachtige basis voor onze plannen hier: werken aan de toekomst vanuit een rijk verleden.

2. Expeditie Enne Jans Heerd

2018 had vooral in het teken gestaan van het haalbaarheidsonderzoek en begin 2019 besloten we: het wordt een GO. We gaan ervoor, we denken dat het kan! Maar dat kunnen we niet alleen en daarom nodigden we alle betrokkenen uit voor Expeditie Enne Jans Heerd voor een kleine blik in de toekomst van de Heerd. We ontdekten hoeveel podia deze plek eigenlijk biedt: de wierde als podium voor een Groningse troubadour, een danseres in het lange gras, een kunstwerk van eten in de boomgaard, slagwerkers in de schuur. En zo werd deze dag ook een inspiratieboost voor onszelf waar we nog lang op konden teren

3. Opknapbeurt van het erf en voorhuis

Staatsbosbeheer ging dit jaar ook voortvarend aan de slag en liet flink wat onderhoud aan het erf uitvoeren. De woekerende bramenstruik werd verwijderd en veel bomen werden geknot en gesnoeid. Ook werd het land regelmatig gemaaid om de akkerdistel te bestrijden. Na de zomer werd het houtwerk en het schilderwerk van het voorhuis aangepakt waarmee het voorhuis weer in ere hersteld is.

4. Aanvraag bouwvergunning en bestemmingsplanprocedure

Om deze procedures nou een hoogtepunt te noemen.. lange taaie procedures met veel afstemming, wijzigingen, soms van het kastje naar de muur gestuurd worden. Nee, niet bepaald een hoogtepunt. Maar als je het dan uiteindelijk allemaal af hebt en ingediend.. dat geeft wel heel veel voldoening. Met veel dank aan alle adviseurs en ook het pro-actieve meedenken van gemeente en provincie zijn onze aanvragen nu op route en hopelijk begin 2020 definitief goedgekeurd en verleend!

5. Subsidie bruggetje

In november kregen we het prachtige bericht dat de gemeente het Hogeland een bijdrage vanuit het Nationaal Programma Groningen krijgt voor een bruggetje over het Mensingeweersterloopdiep. Dit bruggetje maakt een aantal extra wandelroutes mogelijk over de wierde en langs de historische begraafplaats. Zo zal het Pieterpad straks over de wierde Maarhuizen lopen en wordt de wierde voor veel meer wandelaars, ook voor het rondje vanuit Winsum, toegankelijk!

6. Gronings Vuur

Via het Cultuur Platform Het Hogeland in oprichting kwamen we in contact met het project Gronings Vuur waarvoor een locatie werd gezocht. Ze zochten een plek met meerdere lagen, waarop de geschiedenis zichtbaar is en centraal gelegen in het Hogeland. Voorzichtig opperde we dat we wel zo’n plek kenden.. en zo hadden we ineens een driedaags theaterevenement in de schuur en op de wierde met een prachtige illustratie van al het moois dat het Hogeland te bieden heeft.

7. Akkoord monumentencommissie

Maar liefst vijf keer verschenen we bij de monumentencommissie. Maar de vijfde keer was het raak en kregen we een positief advies van een enthousiaste monumentencommissie. Voor ons een belangrijke mijlpaal, want het voelde als een blijk van vertrouwen in ons plan dat af en toe toch behoorlijk complex aan het worden was met al die eisen vanuit erfgoed en archeologie.

8. Oprichting Stichting Enne Jans Heerd

In het voorjaar richtten we de Stichting Enne Jans Heerd op. Deze stichting heeft als doel het behouden, beheren en ontwikkelen van de Enne Jans Heerd. De stichting zal straks ook de erfpachter worden van de boerderij. Met eerst Robert Kuiper en nu Joost Renzenbrink als voorzitter hebben we een mooi bestuur die waakt over de toekomst van de Enne Jans Heerd.

9. Zomer Jazz Fiets Tour

Dit jaar voor het eerst de Zomer Jazz Fiets Tour in de schuur. Geweldig om deel uit te mogen maken van dit evenement waarbij jazz, het landschap en Groninger erfgoed zo mooi samen komen. Volgend jaar weer!

10. Bijzondere gasten

Misschien wel het allerleukste van dit project is dat we zoveel leuke mensen ontmoeten. Van dichtbij en soms van ver trekt deze plek bijzondere gasten aan die hier het afgelopen jaar kwamen aanwaaien. Zo verbleven er mensen in onze oude caravan die zich hier afzonderden om in rust te kunnen schrijven, werkten studenten van de studie Landschapsgeschiedenis hier een dag op locatie, kwam een kleuterklas appeltjes plukken, hebben we twee stagiaires vanuit het Noorderpoort en hadden we zelfs een heuse spooktocht in en om de boerderij.


Foto: Peter de Kan

Video: Sam van Zoest

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: