14 January 2021 Door: Mayke & Gijs — Leestijd: 4 minuten

De top 10 van 2020

Het blijft belangrijk om af en toe even stil te staan en ook terug te kijken wat we al bereikt hebben. Onze stip op de horizon blijft natuurlijk nog steeds het publiek maken van de Enne Jans Heerd en Maarhuizen. We komen steeds dichterbij. Maar we kijken eerst nog even terug op dat gekke 2020 met 10 hoogtepunten:

1. Vergunning binnen

Dit jaar kregen we het verlossende bericht dat de omgevingsvergunning is verleend! En daarmee ook de vergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan. Het was een pittige procedure waarbij gemeente, provincie en het Rijk betrokken zijn en dus een hoog-van-het-kastje-naar-de-muur-gehalte, maar het is gelukt! Met dank aan een aantal zeer pro-actieve ambtenaren en ons super team van architecten en adviseurs.2. Het eerste geld binnen

Ook kwamen in 2020 de eerste toekenningen binnen. Inmiddels is er maar liefst een half miljoen aan toekenningen vanuit fondsen en subsidies binnen voor de restauratie en herbestemming! Daarmee zijn we er nog niet, maar het voelt als een geweldige boost om vooral door te zetten. Er staan nog veel aanvragen uit, dus we hopen deze trend natuurlijk door te kunnen zetten. Voor één van de fondsenaanvragen maakten we deze pitch hieronder. We vonden hem te leuk om niet te delen!


3. Wandelaars ontdekken het ommetje Maarhuizen

Door corona is wandelen de nieuwe nationale hobby geworden. En dat hebben we hier ook zeker gemerkt. De wandelpaden rondom de boerderij zijn nog nooit zo druk geweest. Des te mooier als straks het nieuwe bruggetje is aangelegd en mensen nog makkelijker de routes (waaronder straks ook een stukje Pieterpad!) kunnen lopen!4. Lichtdoorlatende zonnepanelen

Op de grote schuur zijn de afgelopen maanden lichtdoorlatende zonnepanelen geplaatst. Een innovatieve manier om zowel lichttoetreding als energieopwekking te realiseren op een monumentale schuur. Voor de panelen is een ontwerp gemaakt door architectenbureau Onix, zodat ze goed passen bij de rest van de boerderij. De zonnepanelen zijn mogelijk gemaakt dankzij een ERL subsidie van de Provincie Groningen.5. Zweef weg met het Noord Nederlands Orkest

We waren erg vereerd om de locatie te mogen zijn van de opnames voor de videoclip ‘Zweef weg’ van Yrsa Joosten, Madelief Gal en het Noord Nederlands Orkest. De clip was onderdeel van het project In Vrijheid waarbij jongeren een eigen song maakten over vrede, vrijheid en democratie in het kader van 75 jaar vrijheid en het 250e geboortejaar van Beethoven.


6. Cultuur in de schuur

Ondanks corona hadden we toch een beetje cultuur in de schuur. Theater Pannenkoek speelde een gezellige kindervoorstelling tussen de stropakken. En dit jaar geen Zomerjazzfietstour, maar wel een Zomer Jazz Iets Tour met verschillende concerten in de schuur en op de wierde. Deze concerten waren te volgen via een live stream en een mooie samenvatting is hier te zien.7. Koninklijke onderscheidingen

Nee, die waren niet voor ons natuurlijk. Maar we vonden het wel heel eervol dat de koninklijke onderscheidingen hier werden uitgereikt. In een coronaproof opstelling overhandigde burgemeester Henk Jan Bolding op Maarhuizen de lintjes aan de ‘gedecoreerden’. Mooi om deze bijzondere Hogelandsters hier te mogen ontvangen!8. Nieuwe samenwerkingen

Ook heel blij zijn we met de nieuwe samenwerkingen die afgelopen jaar zijn ontstaan

- Hanze Hogeschool Onderzoeksgroep Kunsteducatie

- Succesfestival – Barkema & de Haan

- Natuur- en Milieueducatie Winsum

- Academie voor Popcultuur

- Welkom op de wierde

- Master Landschapsgeschiedenis Rijksuniversiteit Groningen9. De wierde in oude glorie herrezen

Dankzij de jongens en meiden van team Binnenwerk van Staatsbosbeheer is de wierde de afgelopen maanden in oude glorie herrezen. Er is heel veel gesnoeid, hekwerk is verwijderd en er is een prachtige takkenwal opgebouwd. Prachtige oude contouren worden weer zichtbaar.10. Vele handen..

Deze top 10 zouden we niet kunnen bereiken zonder de inzet van heel veel geweldige mensen. Op de verschillende pluk- en klusdagen staken vele mensen de handen uit de mouwen en nog meer meldden zich aan als vrijwilliger, onze bestuursleden Joost Renzenbrink en Leo Hellinga staan ons week in week uit met raad en daad bij, de leden van de Raad van Advies brengen hun kennis en kunde in, Bram, Peter, Marcel, Liesbeth en Martijn en zijn team van Staatsbosbeheer die mee blijven denken, trekken en duwen, Onix, LAOS, Dijkstra-Draisma, onze contactpersonen bij gemeente het Hogeland, de RCE en de Provincie Groningen. Zonder deze mensen zouden we nergens zijn. Geweldig bedankt iedereen en op naar de uitvoering in 2021!De gebruikte foto's zijn afkomstig van: Marco van de Burgwal, Roelof Bos, Aad van der Drift, Gijs van Rhijn en Mayke Zandstra.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: