12 June 2021 Door: Mayke & Gijs — Leestijd: 3 minuten

Goede berichten

De afgelopen week kregen we een reeks aan goede berichten en die moeten we hier natuurlijk wel even delen! Inmiddels zijn we al sinds 2017 bezig met een nieuw hoofdstuk voor de Enne Jans Heerd & Maarhuizen. Een lang traject dat ons geduld en doorzettingsvermogen soms flink op de proef stelt. Maar gelukkig zijn er steeds kleine successen waar we dan weer een tijdje op kunnen teren. Maar het einde van dit traject en tegelijkertijd het begin van het echte werk komt wel steeds dichterbij. En dat komt door deze mooie berichten:

Bijdrage Nationaal Programma Groningen

Het bestuur van het Nationaal Programma Groningen heeft onze aanvraag goedgekeurd en besloten een bedrag van 1,5 miljoen toe te kennen aan de Enne Jans Heerd. De gemeenteraad van het Hogeland moet er nog haar definitieve goedkeuring aan geven, maar dit is echt een fantastisch bericht. Met het plan leveren we een bijdrage aan de ambitie van het Hogeland om cultureel erfgoed meer te benutten voor de vrijetijdseconomie. We maken de Enne Jans Heerd onderdeel van het parelsnoer van cultureel erfgoed op het Hogeland.

Bijdrage Waddenfonds

Het plan voor Maarhuizen bestaat uit eigenlijk uit twee onderdelen. De restauratie en herbestemming van de Enne Jans Heerd en een landschapsplan voor de wierde. Het landschapsplan wordt uitgevoerd door Staatsbosbeheer. Zij hebben een prachtige toekenning gekregen van het Waddenfonds waarmee ze educatieve elementen kunnen toevoegen in het landschap en kunnen werken aan een goede parkeervoorziening die we gezamenlijk ontwikkelen.

B&W akkoord met Cubestees

Het college van B&W van de gemeente het Hogeland is akkoord met het plaatsen van twee cubestees, houten circulaire kubussen, in het afgegraven gedeelte van de wierde. De volgende stap is de gemeenteraad. Toch al een flinke mijlpaal, gezien het ingewikkelde traject dat er aan vooraf ging.

Woonunit geplaatst

Als we straks gaan verbouwen, moeten wij ook de boerderij tijdelijk verlaten. De verbouwing is te ingrijpend om daar te blijven wonen. Via via kwamen er een tijdelijke woonunit op ons pad en deze is kortgeleden geplaatst door onze aannemer Dijkstra-Draisma. Hij staat op een prachtig plekje, dus we denken dat we daar eigenlijk heel fijn kunnen wonen voor zolang het nodig is. En ook fijn om wel in de buurt te blijven, zodat we er letterlijk en figuurlijk dicht op kunnen zitten.

Dus al met al wordt het steeds concreter. We zijn ondertussen ook bezig met een plan voor de speelnatuur en hoe we het erf straks goed kunnen inrichten. Ook liggen er al twee grote bulten leem achter die boerderij waar we straks de vloer van de schuur mee egaliseren en uitbreiden.

Inmiddels hebben we ruim 75 % van de begroting gedekt. We kijken nog eens kritisch naar onze voornemens en waar we dingen slimmer en goedkoper kunnen doen. En... we starten binnenkort onze crowdfunding campagne.. daar hoor je snel meer over! We hopen we in het vierde kwartaal van 2021 te kunnen starten... dan een heel jaar verbouwen en daarna echt eindelijk van start, stay tuned!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: