30 December 2021 Door: Mayke & Gijs — Leestijd: 2 minuten

Verbouwing gestart en brug geopend

Eindelijk is het echt zo ver...! De werkzaamheden aan de Enne Jans Heerd op Maarhuizen zijn op 22 december officieel gestart door wethouder Theo de Vries van Het Hogeland. Naast het officiële startsein voor de verbouwing, onthulde hij daar de naam van de nieuwe voetgangersbrug over het Mensingweersterloopdiep. De brug heet ‘Nieuwe Maarhuistertil’.

Restauratie en herbestemming

De boerderij krijgt een grondige restauratie en wordt geschikt gemaakt voor haar nieuwe functie als plek voor cultuur-en natuurbeleving. In de boerderij wordt een theaterzaal gerealiseerd, er komt een dagcafé en de boerderij wordt straks gebruikt als buitenlokaal voor onderwijs en educatie. Met de restauratie wordt Gronings erfgoed geborgd en hersteld. De werkzaamheden zijn kortgeleden begonnen door aannemer Bouwgroep Dijkstra-Draisma en worden naar verwachting in 2023 afgerond.

Nieuwe Maarhuistertil

Door het realiseren van de voetgangersbrug over het Mensingeweersterloopdiep is de wierde toegankelijker voor inwoners en bezoekers. Ook legt de brug een verbinding met het buurdorp Mensingeweer en het verderop gelegen Winsum. Maarhuizen is onderdeel van een knooppunt van fiets- wandel- en vaarroutes. Het populaire Pieterpad leidt nu ook over de wierde Maarhuizen. De brug maakt letterlijk een verbinding tussen het omliggende landschap van Maarhuizen en de Enne Jans Heerd. Op de wierde Maarhuizen worden door Staatsbosbeheer de cultuurhistorische en landschappelijke elementen en de beleefbaarheid van de wierde versterkt.

Beide projecten zijn mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Nationaal Programma Groningen (via gemeente het Hogeland), Staatsbosbeheer, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Provincie Groningen, Waddenfonds, Buitenfonds, Boerderijenfonds, Regio Groningen Assen, BPD Cultuurfonds, Bernard Kruisingafonds en Meijer-Leima fonds.

Het komende jaar staat dus in het teken van de verbouwing. We zullen jullie hier natuurlijk uitgebreid op de hoogte houden van alle vorderingen!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: