24 February 2022 Door: Mayke & Gijs — Leestijd: 4 minuten

De bouw is los!

In november gingen we dan eindelijk van start met de restauratie en transformatie van de Enne Jans Heerd. In deze blog nemen we jullie graag mee langs de belangrijkste highlights tot nu toe! We hopen aan het einde van dit jaar klaar te zijn met de verbouwing, zodat we in 2023 onze deuren kunnen openen. Wil je wekelijks op de hoogte blijven, volg ons dan via Facebook of Instagram.

Voorhuis

We zijn als eerste begonnen in het voorhuis. Aannemer Dijkstra-Draisma heeft een gespecialiseerde restauratietak en gaan dus zorgvuldig te werk. Eerst is het voorhuis grotendeels gestript. Voorzichtig zijn verschillende deuren en vensterbanken verwijderd en tijdelijk opgeslagen. De beschilderde bedstedenwand en de schouw zijn ingepakt zodat ze niet beschadigd worden. Alles wat we tegenkomen wordt gedocumenteerd en vastgelegd in bouwhistorisch onderzoek. Zo zijn we nieuwe kelders en deuren tegen gekomen, kwam er een estrikken vloer tevoorschijn en oude wandtegels. Helaas kwamen we ook een flink aantal rotte balkkoppen tegen die nu worden vervangen.

In het voorhuis zal de komende tijd verder gewerkt worden aan isoleren, herstel van het houtwerk en het moderniseren van de elektra en verwarming. Ook zijn we druk bezig met het vernieuwen van het dak.Kleurhistorisch onderzoek

Bureau Veldman en Veltman hebben kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd. Met een scalpelmesje worden de verschillende verflagen zichtbaar gemaakt in een zogenaamde kleurtrap. De kleurtrap laat laagje voor laagje alle sporen zien van bewerkingen die ooit hebben plaatsgevonden. Deze verflagen vertellen iets over de verschillende stijlperioden in de boerderij. Op basis van dit onderzoek kunnen we straks de kleuren van het schilderwerk bepalen. Met gebruik van de juiste kleur kunnen we de historie van de boerderij weer nieuw leven inblazen!


Cultuurschuur

In de kleine schuur komt straks de foyer en een theaterzaal. De afgelopen tijd is hier o.a. het riet verwijderd en de grond afgegraven. In deze schuur moeten we 1,5 meter hoogteverschil oplossen. Daarom is een deel afgegraven, onder toezicht van de archeologen van de Steekproef. We gingen zo'n 1200 jaar terug in de tijd qua grondlagen. Tegelijkertijd zien we de contouren ontstaan van de nieuwe functie! Na het afgraven is de wapening geplaatst voor de betonnen ondervloer en is het eerste beton gestort.Bijzondere archeologische vondsten

Het afgraven in de schuur gebeurde onder archeologische begeleiding, omdat de wierde Maarhuizen een archeologisch monument is. Tijdens het afgraven troffen we de skeletten aan van vier kalveren en twee paarden. Deze skeletten zijn minimaal 200 jaar oud. Het is waarschijnlijk dat er toen op deze plek nog geen schuur stond. De archeologen van de Steekproef gaan de botten nader onderzoeken, waardoor we hopelijk meer komen te weten over hoe oud ze precies zijn.

Vroeger werden vaak koeien begraven aan de rand van het erf wanneer sprake was van miltvuur, een besmettelijke bacterie. Daar lijkt hier geen sprake van te zijn, omdat het kalveren zijn en er geen kalklaag is gevonden dat werd gebruikt om de kadavers mee te overdekken.


Dagcafé

In de boerderij komt ook een dagcafé, ter plaatse van de oude keuken in het woonhuis. Voor de horecakeuken en de bar worden een aantal binnenmuren verwijderd en er wordt een doorbraak gemaakt richting de foyer. Ook hiervoor zijn de eerste werkzaamheden gestart.

Mede mogelijk gemaakt dankzij

Met al deze mijlpalen is het ook een goed moment om de partijen die dit allemaal mogelijk maken even in het zonnetje te zetten. Hou je vast, hier komen ze! Met dank aan: Nationaal Programma Groningen, Provincie Groningen, Gemeente het Hogeland, Boerderijenfonds, Regio Groningen Assen, BPD Cultuurfonds, Meijer Leima Fonds, Wierdastichting, Bernard Kruisingafonds, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Waddenfonds, Natuurhuisje.nl, alle donateurs die een bijdrage gaven via Voordekunst, Onix en Staatsbosbeheer.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: