12 April 2022 Door: Mayke & Gijs — Leestijd: 4 minuten

Contouren in zicht

Onvoorstelbaar, maar we zijn inmiddels al bijna een half jaar onderweg met de restauratie en herbestemming van de Enne Jans Heerd. Er is ook al ontzettend veel werk verzet. Na de eerste fase die vooral uit slopen en graven bestond, beginnen we nu weer op te bouwen en de contouren van de nieuwe functies komen in zicht. We lopen alle ontwikkelingen even per ruimte bij langs:

De kleine schuur

In de kleine schuur komt de theaterzaal, foyer, kleedkamer, toiletten, douches en een kantoor. Na het afgraven waarmee we de scheve vloer hebben opgelost is hier het beton gestort. Aan weerszijden van de schuur zijn de oude hoogtes te zien. Dit vormen straks twee mooie zitbanken en tegelijkertijd zorgen ze voor fundament van de buitengevel. De poeren onder de gebinten zijn verwijderd en we zagen straks een stuk van de gebinten af, zodat we de kap kunnen laten zakken. Dit doen we zodat we ruimte creëren voor het dikke pak isolatie wat we tussen de sporen en de pannen willen schuiven. Zo blijft de sporen aan de binnenkant mooi zichtbaar en verandert het dak aan de buitenkant ook niet. De gebinten zijn inmiddels ook behandeld voor houtworm. Met architect Onix maken we de laatste keuzes over afwerking en materialen, zoals van de tribunetrap en de wand tussen foyer en theaterzaal. Afgelopen week gingen de pannen van de schuur. Hiervoor was een enorme kraan nodig die de pannen van de schuur naar het land verplaatste waar ze voorlopig liggen te wachten tot ze weer het dak op kunnen. Maar eerst gaan we het dak laten zakken, een spannende operatie!








De grote schuur

In de grote schuur is een spectaculair beeld ontstaan, omdat de helft van het dak open ligt. Het oude rietpakket is verwijderd. Een forse klus voor rietdekker Floris Berkhout, want er zat een dubbel pakket riet op het dak met onvoorstelbaar veel stof. Met het dak open kwam er ook nog even een sneeuwstorm voorbij, gelukkig zonder al teveel gevolgen... Inmiddels is aan deze kant van het dak het houtwerk waar nodig vervangen en ligt er alweer een heel stuk riet op. Als dit dakvlak klaar is, gaan we door met de volgende twee. Een monsterklus al met al, met zo'n enorm dakvlak. Maar wel met een fantastisch mooi resultaat straks! Ook zijn we begonnen met het slopen van een deel van de zolder en een binnenwand waardoor we een grotere open ruimte creëren in de schuur.






Het dagcafé

In de hals en deels in de grote schuur bouwen we aan het dagcafé. Hier is ook alles afgegraven, beton gestort, leidingen gelegd en inmiddels zijn we druk bezig hier de nieuwe wanden op te bouwen. Er komt ruimte voor een horecakeuken en bar die doorloopt naar de foyer. We zijn nu op zoek naar een goede keuken en hebben verschillende opstellingen gemaakt voor de horeca straks. Gijs heeft vast een proefveldje uitgemaaid om te kijken hoe groot we het 'grasterras' straks willen maken. Dat proefveldje is wat groot uitgevallen, noem het maar een proefveld.


Het voorhuis

In het voorhuis ligt de nadruk op restauratie en verduurzaming. Rekening houdend met de monumentale waarden is het huis voor een groot deel gestript, zodat de wanden geïsoleerd kunnen worden met isovlas. Ook isolatie op of onder de vloer en op de verdiepingsvloer. Alle elektra wordt vervangen en de gaskachels zijn verdwenen. Een deel wordt straks met vloerisolatie verwarmd en de rest met radiatoren. De rotte balkkoppen zijn vervangen, op het dak ligt nieuw dakfolie en nieuwe pannenlatten en de schoorstenen worden gerestaureerd. Ook zijn we begonnen met het herstellen van het voegwerk. De bedoeling is dat we in de zomer weer terug kunnen verhuizen naar het voorhuis, daar kijken we echt ontzettend naar uit!



Ook buiten zitten we niet stil. Er zijn 13 nieuwe fruitbomen geplant. Nieuwe bomen, maar oude rassen. Ook is de omgevallen appelboom uit de boomgaard gehaald. Deze heeft een nieuw plekje gekregen aan de andere kant van de boerderij waar straks de speelnatuur gemaakt wordt. Een nieuwe duiker zorgt ervoor dat we het waterpeil kunnen regelen in het afgegraven deel van de wierde. De wandelaars van het Pieterpad weten de wierde inmiddels gelukkig ook goed te vinden door de geplaatste bewegwijzering.


Het is soms bijna niet te bevatten wat een enorm project we aan het uitvoeren zijn. Maar zeker is, dat het fantastisch mooi wordt!


foto's: Mark Schuurman, Mayke Zandstra & Gijs van Rhijn

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: